top of page
ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ
kenan_cantekin_estetik_diÅŸ_edited.jpg

Laminate ve Venerler
Laminate Venerler Nedir?

 

Laminate porselenler özellikle ön grup diÅŸlerde kullandığımız çok ince seramik materyallerdir. DiÅŸlerinin ÅŸeklinden ve renginden memnun olmayan, kırık, aşınmış, üst üste binmiÅŸ diÅŸlere sahip olanlarda, diestema dediÄŸimiz diÅŸleri arasında aralık bulunan kiÅŸilerde uygularız. En önemli özelliÄŸi diÅŸlerin ön yüzeylerinde ortalama 0. 5 mm. lik bir aşındırma yapılarak diÅŸin hazırlanmasıdır. Dolayısıyla yapılan porselen çok ince ve kırılgandır. Ancak yapılan araÅŸtırmalar göstermiÅŸtir ki, diÅŸe travma geldiÄŸinde diÅŸ kırıldığı halde laminate porselenle diÅŸ birbirinden ayrılmamıştır.
Porselen laminateler “günümüz adhesive teknikleri” denilen çok özel bir teknikle diÅŸe yapıştırılırlar. Peki nasıl oluyor da bu kadar kırılgan ve ince bir porselen böyle güçlü bir yapı gösteriyor? Ä°ÅŸte burada bilim-teknik-sanat üçlüsü devreye giriyor. Laminate porselen yapıştırıldıktan sonra diÅŸ minesiyle aynı fiziksel özellikleri gösteriyor. Bu söylediklerimiz diÅŸlerin aşındırılması, ölçü alınması, laminatelerin yapım aÅŸamaları ve yapıştırılması çok hassas ve titiz bir ÅŸekilde hazırlanan porselenler için geçerlidir. Aksi takdirde olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir. Bugün laminate porselenler adhesive ve bonding teknikleri içinde estetikte diÅŸ hekimliÄŸinin geldiÄŸi son noktadır.

 

Ön deÄŸerlendirme
Bu randevude hastanın, problemleri, ihtiyaçları, beklentileri dinlenir. Hastanın beklentileri önemlidir çünkü gerçeküstü beklentiler hastayı düÅŸ kırıklığına uÄŸratır. Bu seansta hastanın psikolojik durumu ve karakter tahlili yapılır. Hasta özellikle konuÅŸturularak diÅŸ-çene-yüz iliÅŸkileri deÄŸerlendirilir. Bu randevuda ağız içi, dışı ve yüz fotoÄŸrafları alınır. Rahat konumdayken dudak kapanış ve gülümseme fotoÄŸrafları çekilir. Ayrıca alt-üst çene modelleri elde edilir. DiÅŸlerinin renk kaydı alınır. Hastadan panaromik film denilen tüm diÅŸ ve çene röntgeni alınır.

 

Tedavi seçeneÄŸi
Bu aÅŸamada elde edilen veriler deÄŸerlendirilir ve tedavi seçenekleri sunulur. DeÄŸiÅŸik tedavi seçenekleri ve aÅŸamaları, ücret bilgileri verilir. Hastayla beraber ağız modeli ve fotoÄŸrafları deÄŸerlendirilir. Hastanın beklentileri doÄŸrultusunda olabilecek son hali tartışılır. Günümüz teknolojisiyle son hali görüntüleri bilgisayar ekranında gösterilebilir.

Tedavi Planı
Bu aÅŸamada hastayla beraber en uygun tedavi planı kesinleÅŸtirilir. Aslında her diÅŸ doktoru hastasına en uygun tedavi planını sunmak ister. Ancak doktorunuzu kısıtlayan bazı etkenler olabilir(hastaların sosyo-ekonomik düzeyleri, kültürel yapıları gibi). Bu durumda diÅŸ doktoru hastasıyla son durumun tedavi ve estetik düzenleme sonucu nasıl olması gerektiÄŸini anlatır.

 

 

Laminate Porselenlerin DiÄŸer Sistemlere Göre Avantajları Nelerdir?

Laminate porselenlerin iki önemli avantajı vardır.
1- tamamen diÅŸin minesini taklit ederler. DiÅŸ minesine ışık geldiÄŸinde ışığı absorbe eder. Geri yansıtmaz. Buna translusensi denir. Minenin karakteristik özelliÄŸidir. Laminate de ışık geldiÄŸinde mine gibi absorbe eder ve minenin doÄŸal rengi, dokusu, parlaklığı hissedilir.
2- Renk deÄŸiÅŸmezliÄŸi. DiÄŸer bonding materyalleri zaman içersinde içtiÄŸiniz çay, kahve, sigara ile rengi deÄŸiÅŸir. Laminate bir seramik türü olduÄŸundan dolayı ve içerdiÄŸi cam partiküllerinden dolayı yüzey rengi deÄŸiÅŸmez ve pürüzsüz kalır

Laminate Porselenler Kimler Ä°çin Uygundur?

Ön grup diÅŸlerinde ufak kırık, çentik ya da form bozukluÄŸu olan kiÅŸilerde
DiÅŸlerinin renginde bozukluk olan ya da renginden memnun olmayan kiÅŸilerde
Dişlerinde tetrasiklin ya da aşırı flor alınması sonucu oluşan lekelenmelerde
Travma ya da kanal tedavisi sonucu renk deÄŸiÅŸikliÄŸi olan diÅŸlerde
Ön grup diÅŸleri aralıklı olan kiÅŸilerde
Ön grup diÅŸlerinde ÅŸekil bozukluÄŸu olan ve ortodontik tedaviyi kabul etmeyen kiÅŸilerde


Ä°lk randevu
DiÅŸ doktorunuzun diÅŸlerinizi ilk deÄŸerlendiriÅŸ randevusu Öncelikle tüm çene yüz kayıtlarınız, fotoÄŸraflarınız, alt-üst çene modeliniz, ÅŸu andaki diÅŸ renginiz, panaromik filminiz alınır. Ä°lk randevude dokorunuza diÅŸlerinizde nasıl deÄŸiÅŸiklikler olmasını istediÄŸinizi anlatırsınız. Doktorunuz aldığı modeller üzerinde geçici protezlerinizi yaparak porselenlerinizin son hali hakkında fikir edinmenizi saÄŸlayabilir. Yine günümüzde bilgisayar üzerinde imaj iÅŸleme programlarıyla son halinin görüntüsünü gösterebilir.

Ä°lk adım diÅŸin hazırlanması : DiÅŸin ön yüzeyinin kesilmesi

Bu aÅŸamada gerekirse anestezi yapılabilir. Amaç olabildiÄŸince en az kesim yapmaktır. Vakaya göre deÄŸiÅŸmekle beraber 0. 5 mm. ile 2. 00 mm. arasında kesim yapılır. Ayrıca eÅŸit kalınlıkta laminate yüzeyi elde etmektir ve kesim o doÄŸrultuda yapılır. Bazen diÅŸlerin doÄŸal konumları o kadar geridedir ki diÅŸte kesim yapılmasına gerek kalmayabilir.

 

Ölçü alınması

Laminate porselenlerin ölçüleri çok hassas tekniklerle ve hassas ölçü maddeleriyle alınır. Ölçü alındıktan sonra laboratuarda modelleriniz elde edilir. Teknisyen ve doktorunuz bu aÅŸamada beraber konsultasyon yaparlar. Ölçü alındıktan sonra laminatelerinizin takılmasi 1 ila 2 hafta arasında deÄŸiÅŸecektir.

​

Geçicileriniz

DiÅŸleriniz kesildikten sonra ön bölgede pürtüklü yüzeyler hissedeceksiniz. Ayrıca dilinizle çıkıntılı ya da köÅŸeli alanlar hissedebilirsiniz. DiÅŸinizin ön yüzeyindeki minesi azaltıldığı için bazı durumlarda hafif sıcak-soÄŸuk hassasiyeti hissedebilirsiniz. Bu nedenlerden dolayı bekleme süresi içinde size geçici laminateleriniz takılır. Bu laminateler kompozit materyalinden yapılır ve yapımı biraz vakit alır. Bunlar pek dayanıklı deÄŸillerdir ve çıkarırken çoÄŸu zaman kırılabilirler.
Geçicileriniz laminate porselenlerin nasıl duracağı hakkında da tahmini bilgi verirler.

 

Laminate porselenlerin yapıştırılması

Laminateleriniz yapıştırılmadan önce herÅŸeyin istenildiÄŸi gibi olup olmadığını anlamak için bir prova yapılır. Bazen laminateleriniz ideal ÅŸekilde olduÄŸu halde doktorunuz bazı deÄŸiÅŸiklikler yapmak isteyebilir.
Porselen laminatelerin gerçek rengi ancak yapıştırılacak simanla ortaya çıkar. Laminateler çok ince olduÄŸundan prova sırasında yapıştırılmadığı için tam net rengini göremezsiniz. Bu durumda baÅŸta kararlaÅŸtırdığınız rengi doktorunuz size ancak laminateleri yapıştırdıktan sonra gösterecektir. Bu rengin sizinle beraber kararlaÅŸtırılan renk olduÄŸunu göreceksiniz. Son zamanlarda su ile çözünebilen deneme patları da çıkmıştır. Bu deneme patları da son rengin görülmesinde bilgi verebilir.
Yapıştırma tekniÄŸi diÄŸer porselen kronların yapıştırılmasından farklıdır. Yapıştırma iÅŸlemi için hem diÅŸ hem de laminateler aynı anda hazırlanır. Her ikisi da yıkanır kurutulur. Ä°lk aÅŸamada diÅŸinizin ön yüzeyi fosforik asitle etching(pürüzlendirme) yapılır. Bu asitle pürüzlendirme mikroskobik düzeydedir ve yapıştırıcının diÅŸ yüzeyine iyice tutunmasını saÄŸlar. Daha sonra diÅŸe bondingler (simanın diÅŸe kimyasal yolla yapışmasını saÄŸlarlar) uygulanır.
Tüm bunlar yapılırken laminateler de aynı anda kimyasal bir takım iÅŸlemlerden geçerler. Sırasıyla silanlanır (kimyasal bir iÅŸlemdir), hidroflorik asit uygulanır, porselen bondingi uygulanır. Bu kimyasal maddeler uygulanırken her biri çok çok özen gerektiren iÅŸlemlerdir. Burada kısaca iÅŸlemlerin sırasından bahsediyoruz. . .
Tüm bu iÅŸlemler bittikten sonra yapıştırıcı siman laminatin iç yüzeyine çok hafif taÅŸacak ÅŸekilde yerleÅŸtirilir. Fazlalıklar çok hassas bir ÅŸekilde temizlenir, DiÅŸin yüzeyine belli dalga boyunda ışık her bir yüzeyinden verilir.
Son kez kapanışınız kontrol edilir. Son rotuşlar yapılır.

​

Laminate porselenlerinizin bakımı

Temelde günde en az iki kez doktorunuzun gösterdiÄŸi ÅŸekilde fırçalama ve diÅŸ ipi kullanmanızı öneriyoruz. DiÅŸ macunu olarak da aşındırıcı özelliÄŸi olmayan flor içeren macunları kullanmalısınız.
Laminate porseleninizle diÅŸin diÅŸetine yakın kısmında kesinlikle bakteri plaklarının birikmesine izin vermemelisiniz. Zaten gerek klinik gerekse laboratuar aÅŸamasında doktorunuz bu bölgeye çok önem vermiÅŸtir. Siz de biraz daha özenle bu bölgeyi fırçalayarak korumalısınız. Aksi takdirde buradaki plak birikimi diÅŸeti iltihabına ve hatta diÅŸeti çekilmesine sebep olacaktır.
Aşırı ve sert kuvvetlerden kaçınmalısınız. ÖrneÄŸin çeÅŸitli darbeler, devamlı tırnak yeme, aÄŸzınıza darbe gelecek bir spor aktivitesiyle uÄŸraşıyorsanız ağız koruyucu takmalısınız. EÄŸer gece diÅŸ sıkma alışkanlığınız varsa mutlaka doktorunuzun yaptığı koruyucu plakları takmalısınız.
Tabi ki altı ayda bir diÅŸ doktorunuza mutlaka görünüp özellikle bakteri plakları oluÅŸup oluÅŸmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Laminate porselenlerin yapımının uygun olmadığı durumlar

SaÄŸlıksız diÅŸetleri olan kiÅŸilerde. Bu kiÅŸilerin öncelikle diÅŸetleri tedavi edilmelidir.
DiÅŸin büyük bir kısmı kaybedilmiÅŸse
Yine büyük miktarda diÅŸin mine yapısının kaybedildiÄŸi durumlarda. Laminateleri yapıştıran bondingler büyük oranda mineye tutunurlar. Mine az ya da hiç yoksa yapıştırma sorunu olur.
DiÅŸleri daha önceden kesilmiÅŸ kiÅŸilerde.
Özellikle geceleri farkına varmadan diÅŸlerini gıcırdatan(bruxism)kiÅŸiler mutlaka ama mutlaka gece koruyucu plak kullanmaları gerekir. Aksi takdirde laminate porselen hastası olamazlar.

 
 

DiÅŸ Beyazlatma

 

Beyaz diÅŸler saÄŸlıklı, temiz ve bakımlı kiÅŸiliÄŸin simgesidir. Zaman geçtikçe diÅŸleriniz belli derecelerde sararmaya baÅŸlar. Tabi ki içtiÄŸiniz çay, kahve, sigara, kırmızı ÅŸarap renk deÄŸiÅŸimini hızlandırır.

​

OFFICE BLEACHING SÄ°STEMÄ°
DiÅŸ beyazlatma için çok deÄŸiÅŸik ürünler mevcuttur. Bizim önerimiz doktor kontrolünde beyazlatma iÅŸlemini yaptırmanızdır. Günümüzde beyaz diÅŸlere kavuÅŸmak muayene ortamında 1 saat içinde mümkün olmaktadır. Öncelikle diÅŸ taşı temizliÄŸi yapılır. Block out yöntemiyle ışıkla sertleÅŸen diÅŸeti bariyeriyle bütün diÅŸ etleri izole edilir. Dudaklar ekarte edilir. Daha sonra diÅŸlere farklı oranda hidrojen peroksit içeren beyazlatma jelinden en uygunu seçilir ve uygulama yapılır. Uygulama bitince diÅŸler yıkanır. Elde edilen netice deÄŸerlendirilerek bu iÅŸlem 2 veya 3 seans tekrarlanıp isenilen beyazlığa ulaşılır.

 

HOME BLEACHING SÄ°STEMÄ°
Home Bleaching Sistemi beyazlatmanın baÅŸarılı olabilmesi için öncelikle hekim tarafından diÅŸtaşı temizliÄŸi yapılmalıdır. DiÅŸlerin tüm yüzeylerinin temizliÄŸinden sonra, ağızdan alınan ölçülere göre ( kiÅŸiye özel olarak ) laboratuvarda saydam plastik bir taşıyıcı kalıp ( plak ) hazırlanır. Ä°yi üretilmiÅŸ bir plakta diÅŸ beyazlatma jeli için özel yerler ayrılmıştır. Beyazlatmada kullanılan “Carbamide perokside ” içeren özel ilaçlardır. Set halinde şırıngalarda sunulur ve taşıyıcı kalıpta hazırlanmış olan bu özel yerlere sıkılarak ağıza uygulanır. Günde ortalama 6-8 saat ( tercihen uykuda ) takılır. DiÅŸlerinizde daha önce yapılmış olan dolgular ve kaplamalar bu sekilde beyazlatılamazlar, renkleri aynı kalır. . .

Beyazlatma iÅŸlemi herkese uygulanabilir mi ?
Hemen herkese beyazlatma tedavisi uygulanabilir. Ancak hamile ya da emziren anneler ile çocuklarda yeterli araÅŸtırmalar olmadığından kliniÄŸimizde bu hastalara beyazlatma tedavisi uygulanmamaktadır. Bazı hasta grubunda baÅŸarı elde edilemeyebilir. Neden bazı insanların diÅŸleri gri ya da koyu sarı renkli ?
Dis rengi aynı göz ya da ten rengi gibi kiÅŸiden kiÅŸiye farklılık gösterir. DiÅŸ rengini etkileyen bir çok faktör vardır. Bunlar : Kalıtımsal etkenler, dış etkenlerin ( çay, kahve, sigara gibi ) boyaması, GeliÅŸim çağında alınan antibiyotik ya da florür nedeni ile, YaÅŸlılıkla, Beslenme tarzı ile, DiÅŸe gelen bir darbe nedeni ile olabilir.

DiÅŸler beyazlatmadan sonra eski haline geri döner mi ?
Beyazlatma tedavisi uygulanan hastalarin %75’inde geri dönüÅŸ görülmemektedir. Ancak deÄŸiÅŸim olduÄŸunu söyleyen %25’lik grupta 6 ayda bir yalnızca bir gece uygulama yaparak, ilk uygulama sonrası ortaya çıkan beyazlık tekrar elde edilmektedir.

​

Tedavi süresince nelere dikkat etmek gerekir ?
Beyazlatma iÅŸlemi süresince, eÄŸer sigara içiyorsanız taşıyıcı kap-kalıp aÄŸzınızda iken sigara içmemeniz gerekir. Ayrıca diÅŸlerde renkleÅŸmelere yol açabilen gıdalar ( çay-kahve. . . gibi ) alınmamalıdır. Tedavi sırasında en sık görülebilen problem olan hassasiyet geliÅŸen ilaçlar sayesinde oldukça azalmıştır. Hastaların %5 – 15’inde görülebilen hassasiyet en çok soÄŸukta kamaÅŸmalar olarak tarif edilmektedir, ayrıca dil ve dudakta kabarmalar görülebilir. Ancak, bir kaç gün içinde ortadan kalkar.

bottom of page