top of page
İmplant Hakkında
izmit implant dr kenan cantekin

Ä°mplant

​

Ä°mplantlar diÅŸ eksikliklerini tamamlamak için çene kemiÄŸine yerleÅŸtirilen küçük titanyum parçalardır. Bu parçalar doÄŸal diÅŸ köklerinin vazifesini görürler. Çene kemiÄŸine basit bir cerrahi iÅŸlemle yerleÅŸtirilirler. Titanyum doku dostu olduÄŸundan, kemik yerleÅŸtirilen implantı sarar ve yapılacak diÅŸler için saÄŸlam bir temel oluÅŸturur. Ölçü ve prova aÅŸamalarından sonra yeni diÅŸler hazırlanır ve doÄŸal diÅŸleriniz zarar görmeden diÅŸ eksiklikleriniz tedavi edilir.

Ä°mplant diÅŸ eksikliÄŸinden oluÅŸan kemik kayıplarını önlediÄŸi için yüz ÅŸeklini de muhafaza etmiÅŸ olur. Ä°mplantlar genellikle iki aÅŸamada yerleÅŸtirilir. Ä°lk aÅŸamada implant çene kemiÄŸinize yerleÅŸtirilir. Bunu takip eden 2-4 ayda implantın çene kemiÄŸi ile uyumu beklenir. Ä°mplantlar çene kemiÄŸinize sabitlendiÄŸi zaman ikinci aÅŸamaya geçilir. Ä°mplantların üstleri açılır ve daimi protezlerinize destek olacak parçalar implantlara takılır. Protezleriniz bunların üzerine yerleÅŸtirildiÄŸinde son derece doÄŸal görüneceklerdir. Bu yöntem ile diÄŸer doÄŸal diÅŸlerinize zarar gelmemekte, yalnızca eksik diÅŸlerin yeri doldurulmaktadır.Ä°mplantlar geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuÅŸma ve çiÄŸneme fonksiyonu saÄŸlarken doÄŸal bir görünümü de beraberinde getirir. DoÄŸru teÅŸhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diÅŸ implantı, hasta ve hekim açısından olaÄŸanüstü baÅŸarılı sonuçlar verebilen bir tedavi ÅŸeklidir.

Ä°mplant (diÅŸ ekme), eksik olan diÅŸlerin iÅŸlev ve estetiÄŸini tekrar saÄŸlamak için çene kemiÄŸine yerleÅŸtirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diÅŸ köküdür. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, iÅŸlevsel alternatif tedavi ÅŸeklidir.

​

İmplant uygulamasının faydaları nelerdir?

Ä°mplant uygulaması kolay, baÅŸarılı ve güvenilir bir tedavidir. Ä°mplant üzerine yapılan protezler, eksik diÅŸlerin yerini alırken doÄŸal bir yapı oluÅŸturmaktadır. Eksik diÅŸlerin tamamlanması saÄŸlıklı diÅŸlerin korunması ile daha uzun ömürlü tedavi seçeneÄŸi olmaktadır. HissettirdiÄŸi güven sayesinde diÅŸ eksikliÄŸinin olumsuz psikolojik etkilerini de ortadan kaldırmaktadır.

​

Ä°mplant tedavisi uzun ömürlü müdür?

Günümüzde uzun dönemde implant baÅŸarı oranları % 98 olarak yapılan çalışmalarda tespit edilmiÅŸtir. 35-40 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar bulunmaktadır.

​

İmplantlar hangi durumlarda kullanılabilir?

Tek diÅŸ, birden fazla diÅŸ eksikliÄŸi ve tam diÅŸsiz çenelerde kısacası her durum da implant tedavisi uygulanabilmektedir.

​

Ä°mplant tedavisi her hasta için uygulanabilir mi?

Dental implantlar belirli bir kalınlığı ve geniÅŸliÄŸi olan yapılardır. Bu nedenle implant yerleÅŸtirilmesi öngörülen bölgede, çene kemiÄŸinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve geniÅŸliÄŸe sahip olması gerekir. wevcut kemiÄŸin yapısı, implantın uygulanabilirliÄŸini etkileyen faktörlerden biridir. Ayrıca tedaviden önce hastanın ağız hijyeni iyi durumda olamalıdır. Genel saÄŸlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir ve hastanın genel saÄŸlık durumu iyi olduÄŸu sürece implant uygulamasına engel teÅŸkil edebilecek herhangi bir üst yaÅŸ sınırı yoktur. Ancak kemik geliÅŸimi henüz tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması çoÄŸu zaman tercih edilmemektedir.

​

Tedavi ne kadar bir sürede tamamlanır?

Ä°mplant operasyonlarının günümüzde sadece 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanması bile mümkün olmaktadır. DiÅŸ ve kemik yapısı, belirlenen operasyon ÅŸekline göre toplam süre deÄŸiÅŸebilir. Genelde olarak 2 veay 3 aylık sürelerde tedavi sona erer. Fakat kemik kalitesi ve miktarının yetersiz olduÄŸu durumlarda süre 6 veya 12 aylara kadar çıkabimektedir. Bu süre boyunca geçici protezlerle günlük yaÅŸantınıza devam edebilirsiniz.

​

İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra protezlerim takılır mı?

Ä°mplantların kemik ile tam birleÅŸmesini (Osteointegrasyon) saÄŸlamak amacıyla ilk 2-3 ay süresince implant üstüne gelen yüklerin en aza indirilmesi gerekmektedir. Doktorunuz bu iyileÅŸme süresi boyunca size uygun geçici bir protez yaparak sizi diÅŸsiz bırakmayacaktır. Daha sonra kalıcı protezleriniz, implantlarınızın üzerine yapılarak tedavi sona erdirilecektir.

​

Ä°mplantların temizliÄŸi ne derece önemlidir?

Ä°mplantların ağız içindeki yabancı cisimler olduÄŸu düÅŸünülürse temizliklerinin en az kendi diÅŸleriniz kadar hatta daha da önemli olduÄŸunu bilinmelidir. Ä°mplant temizliÄŸi normal diÅŸlerin temizliÄŸinden pek de farkı yoktur. Temizlik yöntemleri konusunda diÅŸ hekiminiz size detaylı bilgiler verecektir. Unutmamanız gereken tek ÅŸey, dental implantların baÅŸarılı olması için, en önemli etkenin düzenli ağız bakımı olmasıdır.

​

Ä°mplant üzerine uygulanacak protezler nasıldır?

Ä°mplant üzerine yapılacak protezler vakanın özelliÄŸine göre deÄŸiÅŸik tiplerde olabilir. Bunlar, sabit ve hareketli protezlerdir. Hareketli veya sabit protez tercihinde, fonksiyon ve estetik gibi gereksinimleri en iyi ÅŸekilde yerine getirmesi amaçlanmaktadır. Her iki uygulama ÅŸeklininde artı ve eksileri bulunmaktadır. Size en uygun olan tasarımı hekiminiz tedaviniz baÅŸlamadan önce belirtecektir.

​

Eksik Olan Bütün DiÅŸler Ä°çin Ä°mplant Gerekli midir?

Çok sayıda diÅŸin eksik olduÄŸu durumlarda, biyomekanik esaslar dikkate alınarak uygun sayıda implant yapılır. Böylece sabit köprü ve hareketli protezler ile diÅŸ sayısından daha az sayıda implant kullanılarak tedavi yapılabilmektedir.

​

İmplant Vidası Kemik ile Kaynaşmaması Durumunda (osseointegre olmaması durumunda) Neler Olabilir?

Uygun implant ve uygun bir yöntem kullanılmasıyla böyle bir ihtimal yok denecek kadar aza iner. Bu tip bir baÅŸarısızlık genellikle cerrahi operasyonu takip eden ilk 3 ay içinde ortaya çıkmakta ve bu ÅŸekildeki bir durumda diÅŸ çekimi kadar kolay bir iÅŸlem ile implant yerinden çıkartılır. Bu bölgedeki kemiÄŸin iyileÅŸmesini (1-2 ay) takiben yeni bir implant yerleÅŸtirlebileceÄŸi gibi, klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilir.

​

İmplant Tedavisi Pahalı Bir Uygulama mıdır?

Bakıldığında elde edilen sonuçla kıyaslandığında yapılan harcamanın fazla olamadığı görülür. Uygulamada kullanılan tüm malzemenin ithal olması ve saÄŸlıklı implant üretimi için çok yüksek teknolojiye ihtiyaç duyulması tedavinin fiyatını belirlemektedir. Ancak kesin fiyat uzman hekimlerimizin sizi muayene edip, bu tedavi ÅŸekli ve istediÄŸiniz protez tipine göre deÄŸiÅŸmektedir.

​

İmplant nasıl uygulanır?

Ä°mplant tedavisine baÅŸlamadan önce yeterli ve doÄŸru bilgi almanız, her ÅŸeyden önce, kendi saÄŸlığınız için gereklidir. Bu konuda, doktorunuz size sunulması gereken bütün bilgi birikimine sahip olmalıdır. Ä°mplant tedavisi, doÄŸru seçilen vakalarda ve usulüne uygun yapıldığında, hastaların yaÅŸam kalitesini arttıran ve yüz gülümseten bir uygulama yöntemidir. Bu tedavi süresince tedaviye uygun bir hasta olup olmadığınızın ortaya çıkması için implantları yerleÅŸtirecek, üzerinin protezini yapacak ve daha sonraki periyodik diÅŸeti bakımını üstlenecek diÅŸ hekimlerinin sizi muayene etmesi en doÄŸru bir yöntemdir. Bu muayene sırasında sizden genel saÄŸlık durumunuzla ilgili bilgiler alınacak ve gerekli görüldü takdirde bir takım tahlilleri yaptırmanız istenebilecektir. Bu aÅŸamada çeÅŸitli röntgen incelemeleri ve aÄŸzınızın modellerinin elde edilmesi gerekebilmektedir.

​

Ä°mplant Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

Ağız içi ya da diÄŸer cerrahi tedavilerde karşılaşılabilecek risklerin dışında bir risk söz konusu deÄŸildir. Bunlar erken dönemde enfeksiyon, kanamadır. Protezlerin tamamlanmasından sonraki geç dönemde ise yetersiz ağız temizliÄŸine baÄŸlı iltihaplanmalar ÅŸeklinde ortaya çıkabilmektedir.

​

İmplant Tedavisi Hangi Durumlardaki Hastalara Nasıl Avantajlar Sunar?

  • Alt çenedeki bütün diÅŸlerini kaybetmiÅŸ ve mevcut protezin devamlı hareket edip hasta konforunu azaltması : Bu hastalar protezin hareketine baÄŸlı olarak sürekli aÄŸrıdan (vuruk) ve iyi çiÄŸneyememekten ÅŸikayet etmektedirler. Bu ÅŸikayetler zaman içinde proteze destek olan kemik dokusunun erimesiyle birlikte daha da artabilmektedir. Bu tip hastalarda implant tedavisi, yukarıdaki tüm ÅŸikayetleri ortadan kaldırabildiÄŸi gibi kemiÄŸin erimesini de durdurmaktadır.

  • Üst çenedeki bütün diÅŸlerini kaybetmiÅŸ ve hareketli protez kullanan hastalar: Üst protezler alt çene protezlerine oranla daha stabil olsalar da protezin damağı kapatan tasarımı tat alma duygusunu azaltıp mide bulantısına yol açabilmektedir.

  • Alt veya üst çenedeki diÅŸlerinin bir kısmını kaybetmiÅŸ hastalar: Bu ÅŸekil ÅŸikayeti olan hastaların, kancalarla tutunan protezin çirkin görünümü kaldırılabilmesi veya köprü yapılabilmesi için saÄŸlıklı diÅŸlerini kestirme zorunluluÄŸu olabilmektedir. Tek diÅŸini kaybetmiÅŸ olan hastalar: Klasik tedavi ÅŸekillerinde, bir diÅŸin tedavisi için en az iki komÅŸu diÅŸi feda etmesi gerekmektedir. Bu durumlarda tek bir implantın yerleÅŸtirilmesi komÅŸu diÅŸleri kurtardığı gibi daha estetik diÅŸ yapısı ve iÅŸlevsel sonuçların elde edilmesini saÄŸlanır.

İmplant uygulamasının dezavantajları nelerdir?

  • Klasik sistemlere göre biraz daha masraflı olmasıdır.

İmplant uygulamasının avantajları nelerdir?

  • Daha saÄŸlıklı ve estetik diÅŸ görünümü kazanılır.

  • Daha iyi çiÄŸneme ve her istediÄŸini yiyebilmeye özgürlüÄŸü

  • Özgüvenin kazanılmasıyla daha mutlu bir sosyal hayata kavuÅŸulur.

  • Her ÅŸeyi yiyebilmeye baÄŸlı olarak daha saÄŸlıklı ve dengeli beslenmeye geçilir.

Bütün Ä°mplantlardan BaÅŸarılı Sonuç Elde Edilir Mi?

Ä°mplant yerleÅŸtirme kararı alınırken göz önünde bulundurulması gereken bir çok etken vardı. Tedavi olacak hastanın genel ve sistemik saÄŸlığının yerinde ve hastanın iyileÅŸme kapasitesi yeterli olmalıdır. Örnek vermek gerekirse hasta, kontrol edilmeyen ÅŸeker hastası ise yara iyileÅŸmesinde komplikasyon yaÅŸanabilinir. Bu tip hastalar özenle muayene edilmelidir. Hasta implant temizliÄŸini ve bakımını iyi yapmadığı takdirde komplikasyonlar meydana gelebilir. Bunların yanı sıra sigara ve fazla alkol tüketen hastalarda implantların baÅŸarısı olumsuz sonuçlanabilmektedir.

​

Ä°mplantların ortalama ömürleri ne kadardır?

Ä°mplantların yerleÅŸtirildikten sonra ağızda tam otuz yıl ve üzerinde problemsiz olarak kaldığı yapılan çalışmalarda belirlenmiÅŸtir. Ä°mplantın ömrü bir çok faktöre baÄŸlı olabilmektedir. Hastanın saÄŸlığı ve ağız bakımı (hijyeni) bunlardan bazılarıdır. Gerekli bakım ve temizlik yapılıp, hijyen koÅŸulları saÄŸlandığı takdirde implantlar bir ömür boyunca kullanılabilmektedir. Ä°mplantların ömrüne etki eden bir çok faktörü ve riskleri diÅŸ doktorunuz sizlere açıklayacaktır.

​

Ä°mplant tedavisi için yaÅŸ önemli midir?

SaÄŸlık yaÅŸtan çok daha önemli bir etkendir. YetmiÅŸ ve seksenlerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat saÄŸlık problemi olan hastalardan daha düÅŸüktür. Hatta yaÅŸlı hastaların implanta ihtiyacı gençlerin ihtiyaçlarına oranla daha fazladır. Çünkü yaşı yüksek hastalarda daha fazla diÅŸ kaybı olmuÅŸtur. Alt yaÅŸ sınır olarak kız çocuklarında 16 yaşını, erkek çocuklarında 18 yaşını bitirmesi gerekmektedir.

​

Vücudun Ä°mplantları Reddetme Ä°htimali Nedir?

Ä°mplantların organizmaya herhangi bir yan etkisi olmayacak maddelerden yapılmıştır ve yıllardır süre gelen araÅŸtırmalara tabi tutulmuÅŸtur. Bu maddeler herhangi bir canlı bir organizmanın parçası deÄŸildir. Vücudun bunlara karşı antijen salgılayıp kalp ve böbrek transplantlarında gözlemlendiÄŸi gibi reddetmesi durumu söz konusu bile deÄŸildir.

​

Ä°mplantlar Kansere Yol Açabilir Mi?

Tıbbi araÅŸtırmlarda ve deneylerde, implantların kansere sebebiyet gösterdiÄŸi hiç bir bulgu gözlemlenmemiÅŸtir.

​

İmplant Tedavisi Kozmetik Amacıyla Uygulanabilir Mi?

Ä°mplantlar nadiren kozmetik amaçlar doÄŸrultusunda kullanılmaktadır. Ä°mplantların kullanılmasındaki asıl gaye, protez diÅŸlere destek saÄŸlanmasıdır. Protez diÅŸler kullanarak kozmetik düzenlemeler yapılabilinir. Ancak bu tarz bir tedaviye baÅŸlamadan önce beklentilerinizle ilgili olarak diÅŸ hekiminizi bilgilendirmelisiniz.

​

Ä°mplant Tedavisinde Yüzde Yüz BaÅŸarı Garanti Edilebilir Mi?

Ä°mplant tedavisinde uygulanan yöntemler son derece geliÅŸmiÅŸ olmakla beraber, nadir durumda baÅŸarısızlık olabilmektedir. Bu durumlarda ilk olarak sorunun çözüme kavuÅŸturulmasına yönelik operasyonlar ile tedaviye baÅŸlanması gerekmektedir. Hastaya implantının bakımı hakkında gerekli bilgileri verebilir, gerekli durumda da muayene edebiliriz. Bizler implantların baÅŸarılı olması için elimizden gelen gerekli özveriyi göstereceÄŸiz. Ancak sizlerinde aynı özveriyi göstermeniz gerekmektedir.

​

Ä°mplantların yerleÅŸtirilmesi süresi ortalama olarak nedir?

Bu süre, saÄŸlık durumunuz, ihtiyaçlarınız ve yapılacak tedavi ÅŸekliyle orantılıdır. Bir tek operasyon 10 dakika ile bir kaç saat arası sürebilmektedir. Bütün bir tedavi, sadece bir operasyonla da sonuçlandırılabilir, bir dizi operasyon ve randevu da gerektirebilir. Genel olarak implantınızın saÄŸlıklı duruma gelmesi 2-3 ay sürebilmektedir.

​

Tedavi için iÅŸ yerinden kaç gün izin almalıyım?

ÇoÄŸunlukla operasyon günü ve takiben bir iki gün dinlenmenizi öneriyoruz. Operasyon bölgesinde ÅŸiÅŸlik, aÄŸrı ve morarma olabilir. ÇoÄŸu durumda bütün bu uygulamalar için bir gün veya hafta sonu yeterli bir zaman dilimi olacaktır.

​

Ä°mplant Kimler Ä°çin Uygundur?

Belli kriterlere sahip olan her hastaya implant uygulanabilir. Tedavi ÅŸeklininin belirlenmesinde eksik diÅŸ, diÅŸler ve diÅŸlerin bulunduÄŸu alandaki kemiÄŸin durumu etkendir. Ä°mplantın saÄŸlıklı olarak yerleÅŸtirilmesi için bu alandaki kemiÄŸin yeterli olması gerekmektedir. Ayrıca hastanın ağız bakımı iyi olmalı, diÅŸeti problemi ve iyileÅŸmeyi olumsuz etki gösterebilcek sistemik hastalığı olmamalıdır. Dental implant tedavileri için herhangi bir üst yaÅŸ sınırı bulunmamaktadır. Alt yaÅŸ sınırı ise büyüme ve geliÅŸimin tamamlandığı yıllara tekabül etmektedir.

Ayrıca bazı anatomik oluÅŸumların implant yerleÅŸtirilmesini engelleyici ÅŸekilde olmaması gerekmektedir (Ä°lgili bölgenin implant yerleÅŸtirilmesine uygun hale getirilmesi için uygulanan rejeneratif ve rekonstüktif, ileri implantoloji teknikleri ile ilgili doktorlarımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz).

İmplant tedavisi yapılacak hastanın ağız temizliği konusundaki alışkanlıklarının iyi derecede olması, ağızda dişeti hastalığının olmaması, şayet var ise tedavi edilmiş olması, kontrol altında olmayan herhangi bir sistemik hastalığının bulunmaması şarttır.

bottom of page